Syyria matkailumaana

Posted in February 10th, 2006
by The Editor


Syyria lyhyesti:
-Asukasluku: 18,4 miljoonaa
-Pääkaupunki: Damaskos
-Muita kaupunkeja: Aleppo, Latakia
-Kieli: Arabia
-Uskonto: Islam 90%, kristinusko 10%
-Itsenäisyys: 1946
-Valtiomuoto: Tasavalta
-Presidentti: Bashar al-Asad
-Rahayksikkö: Syyrian punta (1 euro = 65 puntaa)

Nykyinen Syyrian valtio on itsenäistynyt vuonna 1946, mutta sen alueella on ollut lukuisia muinaisia sivilisaatioita. Pääkaupunkia Damaskosta pidetään hyvin perustein maailman vanhimpana pysyvästi asuttuna kaupunkina. Maan ovat vallanneet vuorollaan kanaanilaiset, aramealaiset, assyrialaiset, babylonialaiset, persialaiset, kreikkalaiset, roomalaiset, nabatealaiset, bysanttilaiset, arabit, ristiretkeläiset, osmaniturkkilaiset ja viimeksi vielä ranskalaiset, jotka hallinnoivat maata Kansainliiton suostumuksella 1920-1946. Syyria onkin oikea aarreaitta historiasta ja muinaisista kulttuureista kiinnostuneille. Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty mm. Välimeren rannalla sijainneen Ugaritin (6600 eKr.) ja maan itäosassa Eufrat-joen varrella sijainneen Marin (4500 eKr.) rauniot. Roomalaisaikaisia temppeleitä ja amfiteattereita on säilynyt eri puolilla maata. Hienoin roomalaisajan muistomerkki on Palmyran laaja raunioalue.

600-luvun arabivalloitusten myötä Syyriasta tuli islamilaisen maailman keskeinen alue, ja Damaskos oli Umayyadi-dynastian pääkaupunki 661-750. Syyriassa on monia komeita moskeijoita, joista kaikkein merkittävin on Damaskoksen Umayyadi-moskeija. Muista islamilaisen ajan arkkitehtuurin saavutuksista on syytä mainita Damaskoksen Azem-palatsi, joka oli 1700-luvulla hallinneen Damaskoksen kuvernöörin asunto, ja Aleppon jykevä linnoitus, joka on nykyisessä muodossaan peräisin 1200-1500 -luvuilta.

Jo ennen islamin tuloa Syyriaan maa on ollut tärkeässä roolissa kristinuskon historiassa. Apostoli Paavali kääntyi kristityksi matkallaan Damaskokseen, ja Vanhassa kaupungissa näytetään matkailijoille paikkaa, jossa hänet laskettiin kaupungin muurin yli hänen paetessaan vainoojiaan. Kristinuskon sotaisempaa historiaa maassa edustavat monet ristiretkeläisten linnoitukset. Näistä tunnetuin on Krak des chevaliers’n linnoitus, joka rakennettiin käytännöllisesti katsoen mahdottomaksi valloittaa.

Syyriassa voi toki viettää aikansa muutenkin kuin tutustumalla historiaan. Maalla on 183 kilometriä Välimeren rantaviivaa, joten uimamahdollisuudet ovat hyvät. Latakia hienoine hotelleineen ja vesiurheilumahdollisuuksineen on rannikon merkittävin kaupunki. Jos viihtyy kauniissa välimerellisissä maisemissa, Syyriasta on helppoa pistäytyä myös naapurimaassa Libanonissa. Bussimatka Damaskoksesta Beirutiin kestää vain kaksi tuntia.

Syyrialainen keittiö, joka ei juuri poikkea maailmalla tunnetummasta libanonilaisesta keittiöstä, on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Erityisen herkullisia ovat runsaat alkupalat, joihin kuuluu mm. herkullisia salaatteja, dipattavia tahnoja ja täytettyjä viininlehtikääryleitä. Perinteiset leivonnaiset ovat myös suussa sulavia.

Syyriassa on hyvät ostosmahdollisuudet, eikä vähiten edullisen hintatason vuoksi. Nykyaikaisten liikkeiden lisäksi on syytä tutustua basaareihin, joista tunnetuimmat ovat Damaskoksessa ja Aleppossa. Ne ovat nähtävyys jo itsessään, ja niissä myydään mm. vaatteita, kultakoruja, mausteita, mattoja, parfyymeja ja makeisia.

Syyria on turvallinen maa, ja ihmiset ovat ystävällisiä ja kiinnostuneita turisteista. Perinteinen arabialainen vieraanvaraisuus on yhä voimissaan. Varsinkin turistialueilla tulee varsin hyvin toimeen englannin kielellä. Monet vanhemmat ihmiset puhuvat sujuvasti ranskaa.

Hintataso on Suomeen verrattuna hyvin edullinen. Kymmenellä eurolla syö erinomaisen aterian juomineen hyvätasoisessa ravintolassa, ja huone keskitasoisessa hotellissa maksaa noin 25 euroa yöltä. Liikkuminen paikasta toiseen on vieläkin edullisempaa. Esimerkiksi bussimatka Damaskoksesta Välimeren rannikolle Latakiaan maksaa vain 3 euroa.

Paras aika matkustaa Syyriaan on joko keväällä tai syksyllä, jolloin sää on miellyttävän lämmin, muttei liian kuuma. Varsinkin heinä- ja elokuu ovat hyvin kuumia, ja joulu- ja tammikuu puolestaan ovat sateisia ja koleita.

Suomesta ei ole suoria lentoja Syyriaan, mutta useat eurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät Damaskokseen. Suomalainen tarvitsee Syyriaan viisumin, mutta koska Suomessa ei ole Syyrian suurlähetystöä, hän voi ostaa sen maahan saapuessaan.