Archives for Yhdistyksen tapahtumat

Golan mielessämme 17.12.2010

Posted in December 22nd, 2010
by The Editor

Golan mielessämme

Posted in December 15th, 2010
by The Editor

”Golan mielessä” -kulttuuriviikon avajaispuhe

Hyvät naiset ja herrat, arvoisat kuulijat

Suomi-Syyria yhdistys toivottaa teidät tervetulleiksi ”Kuvia Golanilta” -näyttelyn avajaisiin. Tämä näyttely on yksi ”Golan mielessä” -kulttuuriviikon tapahtumista, jotka Suomi-Syyria yhdistys järjestää yhdessä Stoan kanssa. Tämä viikko pitää sisällään erilaisia tapahtumia, joista yksi on tämä, aina kuluvan kuun 17. päivään asti avoinna oleva näyttely. Kulttuuriviikko päättyy taiteilija Wael Tarabiyan pitämään arabiankieliseen luentoon, jossa hän kuvailee ”Miehitetyn Golanin kulttuurin” piirteitä. Tämän jälkeen esitetään kaksi lyhytfilmiä Golanista: dokumentaarinen ”Neljäskymmenestoinen talvi” sekä ”Salma matkalla Damaskokseen”, jonka on ohjannut syyrialainen ohjaaja Ihab Tarabiya. Lopuksi on vielä konsertti, jossa esiintyy syyrialainen taiteilija ja säveltäjä Iyyad Haimur yhdessä Suomessa vaikuttavien artistien kanssa.

Tässä näyttelyssä on valokuvia, jotka esittelevät jokapäiväistä elämää miehitetyllä Golanilla ja sitä kuinka urheasti kansamme siellä vastustaa Israelin miehitystä. Osoitamme syvät kiitokset niille tahoille, joilta olemme saaneet nämä kuvat, ensinnäkin valokuvaaja-toimittaja Atif al-Safdille, toiseksi Fatih al-Mudarrisin taide- ja kulttuurikeskukselle ja kolmanneksi golanilaiselle internetsivustolle ja sen pitäjälle Nabih Owaydatille.

Miehitetyn Golanin kukkulat sijoittuvat Syyrian Arabitasavallan lounaiskulmaan. Alueen pinta-ala on 1860 km2 (neliökilometriä), joka edustaa noin yhtä prosenttia Syyrian pinta-alasta. Viides kesäkuuta vuonna 1967 Israel miehitti noin 67,2 % alueesta, Israelin hallintaan tuli siis 1250 km2. Vaikka Golanin alue onkin pieni Syyrian kokonaispinta-alaan nähden, on kukkula strategisesti äärimmäisen tärkeä Syyrialle ja runsaiden sateiden ansiosta siellä on paljon vettä. Golanin asukasluku on nykyään 500 000 henkeä, joista 20 000 asuu miehitetyllä alueella viidessä kylässä (Majdal Shams, Baqaata, Ayn Qeniya, Mas’ada, al-Ghazar).

Joulukuun 14. vuonna 1981 Israel liitti miehitetyn Golanin kukkulat omaan alueeseensa. Kansainvälinen yhteisö ei hyväksynyt Israelin päätöstä; myös YK:n turvallisuusneuvosto hylkäsi sen päätöksellä nro 497 joulukuun 17. päivänä vuonna 1981. YK:n asiakirjoissa viitataan Golanin alueeseen nimellä “miehitetty Syyrian Golan” ja turvallisuusneuvosto vahvisti päätöksessään, että alueiden haltuun ottaminen väkisin ei ole hyväksyttyä YK:n perusasiakirjan mukaan. Siten Israelin päätös katsottiin kumotuksi, pätemättömäksi ja kansainvälisellä tasolla lain valtaa vailla olevaksi. Israelia vaadittiin miehittävänä valtiona perumaan päätöksensä välittömästi. Hiljattain Israelin Knesset hyväksyi lopullisesti lakiesityksen, joka velvoittaa Tell Avivin hallituksen järjestämään kansanäänestyksen koskien tulevaa vetäytymistä miehitetyltä Golanilta. Me uskomme, että miehitetty Golan on syyrialainen sydämeltään ja sielultaan, ja julistaaksemme jatkuvaa yhteenkuuluvuutta Golanilla asuvaa kansaamme kohtaan ja kannustaaksemme sen urheutta Israelin miehityksen edessä olemme järjestäneet tämän kulttuuriviikon nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Toivomme solidaarisuutemme ja tukemme välittyvän näiden tapahtumien kautta myös miehitetyllä alueella asuvalle kansallemme.

Meidän vieraanamme on tänä iltana syyrialainen taiteilija Wael Tarabiya, joka on Fatih al-Mudarrisin taide- ja kulttuurikeskuksen johtaja Majdal Shamsissa miehitetyn Golanin kukkuloilla. Hän on suorittanut taiteiden maisterin tutkinnon Repinin akatemiassa Pietarissa. Hän on toiminut taideopettajana useissa taideinstituuteissa ja luennoitsijana L:n yliopiston projektissa Haifassa sekä perustanut Taiteiden talon Majdal Shamsiin. Wael Tarabiya on tunnettu syyrialainen taiteilija; sen lisäksi että hän on huomattava kuvanveistäjä, hän myös maalaa. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyjä Majdal Shamsissa, miehitetyn Golanin alueella, Damaskoksessa, Pietarissa, Jerusalemissa ja Ramallahissa. Kiitämme Wael Tarabiyaa siitä, että hän on mukanamme tällä kulttuuriviikolla ja toivotamme hänelle miellyttävää oleskelua Suomessa.

Tämän kulttuuriviikon ovat saaneet aikaan Suomi-Syyria yhdistyksen hallituksen ja lukuisten vapaaehtoisten jäsenten kiinteä yhteistyö ja vaivannäkö, osoitamme heille kaikille lämpimät kiitokset heidän suurenmoisista ponnisteluistaan tämän kulttuuriviikon menestyksekkääksi järjestämiseksi ensimmäisen kerran Suomessa. Toivotamme teille mielenkiintoisia katseluhetkiä ja toivomme näkevämme teidät myös loppujuhlassa tämän kuun 17. päivänä.

Ennen kuin lopetan, haluan vielä esittää syvän henkilökohtaisen kiitokseni ystävälleni Wael Tarabiyalle. Pyysin häntä tuomaan minulle Syyrian lipun, ja hän lähetti minulle lipun miehitetyltä Golanilta. Tuolla lipulla on luonnollisesti syvä symbolinen arvo kotimaani lippuna, mutta lisäksi siihen liittyy muutakin, sillä sitä on kantanut runoilija Yasir Khanjar päästyään pois Israelin vankeudesta. Tämän arvokkaan lahjan ystäväni Wael antoi minulle, ja postin tuotua sen minulle ajattelin häntä suurella rakkaudella ja haikeudella, ja itkin. En uskaltanut ajatella, että hän pääsisi avaamaan tämän näyttelyn, mutta tässä minä nyt pyydän häntä tekemään näin tämän kulttuuriviikon alkajaisiksi. Aloitamme tämän viikon Syyrian lipulla, jota runoilija Yasir Khanjar kantoi päästyään vapauteen Israelin pidätyksestä. Lähetän sen seuraavaksi sinulle ystäväni Wael, jotta voit kantaa sitä Golanin vapautuessa Israelin miehityksestä.

Tervetuloa “Kuvia Golanilta” -näyttelyyn, nostamme shampanja- ja mehumaljat miehityksestä vapaalle Golanille sekä taiteilija Wael Tarabiyalle.

Golan mielessämme

Posted in November 30th, 2010
by The Editor

Golan mielessämme
Golan-aiheinen kulttuuritapahtuma
13.-17.12.2010


Paikka: Kulttuurikeskus Stoa, Turunlinnantie 1, Itäkeskus
Ohjelma Stoan aulassa:
Maanantai 13.12 klo 18:00. Golan-aiheisen valokuvanäyttelyn avajaiset. Vieraana Golanilla vaikuttava taiteilija Wael Tarabieh.
Perjantai: 17.12 klo 18:00 Golanin kulttuuri-ilta
-         Taiteilija Wael Tarabiehin luento aiheesta “Golanilainen kulttuuri”
-         Kaksi lyhyttä dokumenttielokuvaa
-         Syyrialaisen musiikin konsertti
Syyrialainen muusikko ja säveltäjä Iyad Haimour Ranskasta esiintyy Suomessa vaikuttavien muusikkojen kanssa.
Tarjolla teetä, kahvia ja syyrialaisia leivonnaisia.
Vapaa pääsy.
Tervetuloa!
Järjestäjä: Suomi-Syyria Yhdistys ry & Stoa
Lisätietoa: Hussain Elshaikh: 040-7289600

Happy Iid

Posted in November 15th, 2010
by The Editor

SSY Kutsuu

Posted in November 4th, 2010
by The Editor

Kutsu SSY:n jäsenille ja heidän ystävilleen
Suomi-Syyria yhdistyksellä on ilo ja kunnia saada vieraaksi sekä kutsua Sinut Subhi Hadidin, Pariisissa vaikuttavan syyrialaisen kirjailijan, tutkijan ja kriitikon tervetuliaistilaisuuteen.
Tilaisuudessa kuullaan Hadidin lyhyt puheenvuoro, jonka lisäksi syyrialainen taiteilija ja runoilija Mustafa Alyasin kertoo Länsimäen tiloissa parhaillaan olevan taidenäyttelyn teoksista, joita ovat tehneet hänen lisäkseen muut maahanmuuttajataustaiset taiteilijat.
Illan ohjelmatarjontaan kuuluvat myös Deanin audiovisuaalinen kuvakimara SSY:n kesällä järjestämistä aktiviteeteista sekä elävää oud-musiikkia.
Tarjolla teetä, kahvia ja virvokkeita sekä syyrialaisia leivonnaisia.
Tervetuloa!

Aika: Tiistai 9.11.2010 klo 19.
Paikka: Länsimäen toimintakeskus,
Kilpakuja 1,
01280 Vantaa

SSY:n syysohjelma

Posted in October 10th, 2010
by The Editor

Keskiviikko 20.10. klo 18:00 -21.00
Syyrialaisen artistin Moustafa Al Yassinin johdolla toimivan maahanmuuttajataiteilijaryhmän näyttelyn avajaiset. Tarjolla virvokkeita ja pikkupurtavaa.
Paikka: Länsimäen toimintakeskus, Kilpakuja 1

Tiistai 9.11. klo 19:00-22:00
Tervetulotilaisuus syyrialaisen kirjailijan ja toimittaja Subhi Hadidin Suomen vierailun kunniaksi sekä em. taidenäyttelyn päättäjäiset. Musiikkia, pikkupurtavaa ja leivonnaisia tarjolla.
Paikka: Länsimäen toimintakeskus, Kilpakuja 1

Keskiviikko 10.11. klo 18:00
Kirjallisuusaiheinen ilta. Tarjolla kahvia, teetä ja virvokkeita. Subhi Hadidin luento: Kirjallisuuden rooli kulttuurien välisessä kanssakäymisessä.
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa, Mikonkatu 17

Maanantai-perjantai 13.-17.12.
Golan-mielissämme teemaviikko. Valokuvanäyttely, luento, dokumenttielokuva ja konsertti.
Paikka: Stoa, Turunlinnantie 1

Maanantai 13.12. klo 18:00
Golanilla asuvien ihmisten arkielämästä kertova valokuvanäyttely. Merkittävä syyrialainen taitelija, Wael Tarabieh tulee esittelemään töitään ja kertomaan niistä. Tilaisuudessa tarjolla kahvia, teetä ja virvokkeita.
Paikka: Stoan aula

Perjantai 17.12. klo 17:00
Golan- kulttuuri-ilta. Wael Tarabiehin luento ja dokumenttielokuvan esittäminen. Konsertti, jossa Ranskasta saapuva syyrialainen artisti (oudin, neyn ja qanunin soittaja) Iyad Haimour esittää paikallisten muusikkojen kanssa perinteistä syyrialaista musiikkia. Tilaisuudessa tarjoillaan kahvia, teetä, virvokkeita ja leivonnaisia.
Paikka: Stoa, Turunlinnantie 1

Kaikki edellä mainitut tilaisuudet ovat ilmaisia.

Sääntömääräinen syyskokouksemme pidetään sunnuntaina 28.11.2010 klo 17:00 Länsimäessä. Tervetuloa!

Tiedoksi vielä, että lokakuussa on kaksi ilmaista arabialaisen musiikin konserttia.
Torstai 14.10.2010 klo 17:30 Malmitalo. Osoite: Ala-Malmin tori 1
Sunnuntai 24.10.2010 klo 16:00 Vantaan konserttitalo Martinuksessa. Konsertti on YK:n päivän kunniaksi ja siellä esiintyy suomalaisten lasten kuoro sekä Metropoli-orkesteri, jotka soittavat ja laulavat arabialaista musiikkia. Osoite: Martinlaaksontie 36, 01620 Vantaa


Suomi-Syyria yhdistys ry. juhli Syyrian kuudettakymmenettäneljättä itsenäisyyspäivää järjestämällä juhlakonsertin Savoy-teatterissa. Juhlassa oli läsnä diplomaattikunnan edustajia. Alun perin konsertissa olisi pitänyt esiintyä kuuluisa arabialaisen musiikin kvintetti, joka muodostaa kielisoitinorkesterin. Sitä johtaa luuttuvirtuoosi Hussein Al Sabsabin. Murphyn laki iski koko voimallaan kaikkiin Euroopan lentokenttiin Islannin tulivuoren purkauksen aiheuttaman tuhkapölyn takia. Ryhmä ei valitettavasti päässytkään Suomeen. Tämä ei kuitenkaan lannistanut yhdistyksen hallitusta, joka järjesti paikalle Al Teslim- ryhmän sekä itämaisen tanssin taitajia. Laulaja Burhan Hamdon tulkitsi kauniita klassisia ja moderneja arabialaisia lauluja. Valtavan suosion saivat myös kolmen suomalaisen, itämaisen tanssitaiteilijan Marinkan, Jaana Åhlin ja Helena Metsän tanssiesitykset. Heidän esityksensä vaihtelivat modernimman arabialaisen musiikin tulkinnasta klassisemman musiikin esittämiseen tanssin avulla.

Damaskos saapuu Helsinkiin!

Posted in March 25th, 2010
by The Editor

Damascus Quintet for Arabic Music
Concert
Savoy Theatre 17.4.2010 at 19:00

Legendary lute master Husain Sabsaby who has directed the Silk Road Festival that was organized in Syria recently, and included musicians came from the countries on the silk road such as India, Turkey, Iraq, Syria, Jordan, Yemen and Tunisia. The music was of Sabsaby’s composition reflected the intercultural history played by traditional instruments of these countries in an excellent experience.

Sabsaby is bringing to Helsinki this time fine Syria musicians on their instruments for an Arabic Music concert at Savoy theatre on 17.4 at 7pm.

The Quintet consists of the following artists:

1- Husain Sabsaby / Oud – Lute

Husain Sabsaby was born in Syria, from a well known family of musicians. His father gave him his first lesson in music at the age of six.
Husain joined the Arabic institute of music located at Halab (a major city in Syria) and was sponsored by the late musician Mr. Nadeem Ali al Darweesh. After that he continued his music journey and was taught by Mr. Mohammed Abdul Kareem (the Prince of Bouzouki), and a fine selection of Turk musicians.
Mr. Munir Basher (the famous Iraqi OUD Player) had opened a new and a wide horizon in playing techniques, which pushed Sabsaby forward and put him among the finest OUD players in our modern time.

He established several traditional and modern music bands such as “the OUD and Guitar duets, the OUD and OUD duets” he was also involved in establishing the five member band for Arabic music, were he was and still one of its members, in addition to his post as the band music director.
One of the major contributions of this band was the performance at the “The Glitter of the Amaween in Cordoba / Spain” which was attended by the Syrian President Dr. Bashar Al- Assad and his majesty King Juan Carlos of Spain.

He is a member of several local and international music communities, and was one of the arbitrators in the Arabic OUD community of traditional music (a subsidiary organization of the Arab League).

Participated in the 3rd and 4th international gathering for OUD in Tatwan / Morocco.

He participated in the international OUD gathering in  Jarash Festival, Jordan.

One of his most important works was Ahl Al Ibdaa’ (The People of Creativity), a television documentary show which presented a soloist in each episode. The show was broadcasted on the Syrian National Television weekly.

He performed on various stages all around the world as a solo player. Countries such as Lebanon, Syria, Egypt, Algeria, Tunisia, Libya, UAE, Kuwait, Bahrain, Turkey, Malaysia, Spain, Holland, Finland, and the USA are fine examples.

He also participated in several Arabic and International Festivals and won many prizes as well as certificates of honour. For example, the third and fourth Oud Conventions in Morocco, The Cairo Opera House’s Improvisations with Naseer Shamma, The School of Sultan Qabus for Arts and Music in Oman,  The Culture House in Tunisia, an Arabic music workshop in The Academy of Sibelius in Helsinki Finland for two years, 2008 and 2009, the Tunisian Dar Al Asram Music Festival.

He headed and was a member of several jury committees in various competitions and Arabic music festivals;
The International Oud Competition, Amman Jordan.
The yearly Syrian Artist Syndicate enrolment exams.
The Arabic Music Convention, Cairo Egypt.
The International Oud Competition, in the Holly Spirit University of Kaslik, Lebanon.
He also  directed and headed the Second Damascus International Oud Competition 2009 which was held by Solhi Al-Wadi Institute.

It is important to mention that he has recorded around 70% of the Syrian Drama soundtracks (oud solos), including theme songs and inserts.

He has published 12 CDs so far. Haneen (Missing) is considered to be one of the most successful projects yet as it combines the Oud with the Western guitar in a romantic atmosphere.

Lastly, he published a book under the name of The Artworks of the OUD by Famous Players of the Modern History. This book comprises hundreds of works by famous Oud players from the 20th century.

2- Amjad Aljarmani Ney-Flute

Amjad Aljarmani is one of the finest ney players of Syria. Has started to play Ney with singer Fahd Ballan in Sweida and has performed in various orchestras such as Zannoubia, the masters of the Higher Institute for Music, and Orchestra Tarab.

Amjad has perform internationally with famous Arab singers such as Asala Nasri, George Wasssof, Assi Hillani, Wail Jassar and others.

Amjad Aljarmani’s has also played in the music effects of most of the Syrian TV and theatre drama.

3- Tawfik Mirkhan / Qanun

•    Graduated from Al Assad Youth institute 1995
•    Graduated from  the High Musical Institute of Damascus ,specialty :Qanun 2007 Supervised by the Azerbaijani  Expert ( Almira Akhoandoufa )
•    Graduated from Pharmacy collage, Damascus University 2007

Participation

•    Damascus Festival For culture and tradition 2002
•    Tunisian- Syrian cultural days in Tunisia the capital 2004
•    French festival for culture and Pops 2004
•    Belgium festival for folklore and tradition 2004
•    The fifth Arab-youth rendezvous  in Shariqa 2004
•    Participation as solo player  in “ skilful Youth “ in Al Najma El Zahraa  in Tunisia 2007
•    Delegation form the Tourism Ministry as a solo player in several international exhibitions (Jordan 2004, Qatar2005,Switzerland 2005, Germany 2006 ,Algeria2007,Spain 2007)
•    Concerts in the opera house with the Syrian symphony orchestra  and with different ensample for Arabic music
•    He was chosen by the most famous orchestra in Europe NIEUW ENEMBLE which is specialized in contemporary music to do many concerts as a solo player in many European countries,such as Opera  Pastille in Paris at Festival d’Automne

Workshops

•    With the Turkish Qanun  player ( Goksel Baktagir )
•    With the Turkish Qanun  player ( Halil Karaduman)

Member of
•    The Syrian orchestra for Arabic Music
•    The Arabian singing band
•    Teacher in Solhe Alwadi musical Institute in Damascus
Teacher in Music in me project(UN)

4- Tariq Salihiya/ Guitar


Graduated from higher institute of music/Damascus, learn guitar & perc.

After graduation he become guitar teacher in the institute and Al-Asad institude of music, also timpani player in the national symphony orchestra, as well as chief master of guitar section at Sulhi Al-Wadi institute for music and teacher at the national private school.

He took many parts as a duet , quartet and quintet, and with the most important one the duet Oud and guitar with the great musician Husain Sabsaby.

He had many records for Tv & theatre, plus musical works and songs. He participate in many festivals as the first opera in Syria, also with the quintet for guitars in Cordoba in Spain at the 3rd May/2001 with the attendants of the president Bashar Al-Asad and Juan Carlos, the king of Spain.

5- Bassem Aljaber / Contrabass

Graduated from higher institute of music/Damascus.
Has played in a famous concert halls with the National Symphony Orchestra in Italy, Spain, UK, France, Turkey, Germany, UAE, Morocco, with well-known musicians and singers such as Daniel Barenboim, Alberto Bocini, Plácido Domingo, Kallen Esperian.

Recently he performed in a tragedian play Carmen with the French Maestro Sylvan Gazenson.

Bassem Aljaber is a teacher of Contrabass at the higher music institute in Damascus and the first musician in the National Symphony Orchestra.

6- Nasser Salameh/ Percussion/ drums

Nasser is a Palestinian who was born in Jordan in 1977.
He is a self-taught musician, specializing in Middle Eastern percussion. His talent has led him to participate in many festivals in Europe and the Middle East and Far East, and he was awarded the first prize for best musician in the pan-Jordanian Universities’ competition in 1999 and 2000.

He has performed with many groups and Oud players ,he was teaching percussion at the National Conservatory of Music in Palestine. He presently lives in Amman, Jordan, where he  teaches percussion at the Music Academy in Amman .

7- Shadi Abdelkarim/ Soloist

Shadi is one of the leading Arabic ad Sufi singing in Syria. He has performed the most difficult forms of the traditional Arabic music in the Arab World and Europe.
He studied Muwashahat and the Arbic Maqam in Alepo with the most specialized artists.

Shadi has participated in Syrian festivals, and has sang with the Quintet in Damscus and a lot in Spain. In Cordoba he sang Ibn Zeidon poem in the presence of the King of Spain and presents a mixture of Arabic music with Spanish Flamenco bands. Also sings with Zannoubia Orchestra in Rabat at the “Muthallath al Andalus” Festival.

Shadi also plays various musical instruments.

The concert in Savoy will have a classical songs of Syrian music, popular Arabic music.
Damascus Quintet will be accompanied by Finnish musicians from Al-Teslim Ensemble: Leif Karlson, Eira Karlson, Kai Olander and Burhan Hamdon.

For more information
Contact:
Burhan Hamdon
0405013199
burhan_hamdon@yahoo.com

Copyright Suomi-Syyria Yhdistys, 2005-2010. All Rights Reserved.