Archives for Syyria

Romeo ja Julia Syyriassa

Posted in June 9th, 2010
by The Editor


Kunnon lukuromaani näyttää suvun vallan

Jaakko Hämeen-Anttila

Syyrialaissyntyinen Rafik Schami (s. 1946) on saanut kotimaassaan Saksassa suhteellisen paljon huomiota, ja hänen kirjojaan on julkaistu monilla eri kielillä. Nyt suomeksikin. Damaskoksen rakastavaiset on massiivinen, lähes 900-sivuinen sukukronikka Syyriasta. Sen taustana on traaginen rakkaustarina Faridista ja Ranasta, joiden suvut ovat vuosikymmeniä vihanneet toisiaan.

Tarinan kautta avautuu ikkuna Syyrian historiaan ja poliittiseen todellisuuteen 1900-luvun alusta vuoteen 1970. Näkymä ei ole kaunis.

Sukujen keskinäinen kauna, ulkoisen säädyllisyyden ja raadollisen todellisuuden välinen jännite ja ahdistava poliittinen ilmapiiri ovat näkyvämmässä asemassa kuin päähenkilöiden rakkaus. Kirjan alkuperäinen nimi “Rakkauden pimeä puoli” onkin osuvampi kuin suomennoksen pehmeä nimi.

Vankileirit ja poliittiset vangit, salainen palvelu ja maanalaiset liikkeet tuovat romaaniin yhteiskunnallisen ulottuvuuden. Toinen päähenkilöistä, Farid, on maanalaisen kommunistijärjestön johtajia – ainakin mikäli kiduttajia on uskominen.

Taistelu kommunistien, Syyriaa nykyäänkin hallitsevan Baath-puolueen ja muslimiveljien välillä tarjoaa aiheen vuosiin 1969-70 sijoittuvalle, sukutarinaa kehystävälle salapoliisikertomukselle. Damaskoksen Vanhan kaupungin muurilla roikkuvasta korista löytyy ruumis, joka pian paljastuu salaisen poliisin majuriksi. Murhapaikka on vain kivenheiton päässä nykyisestä Suomen Lähi-idän instituutista.

Rakkautta ja kuolemaakin keskeisempi motiivi on sukujen välinen taistelu. Damaskoksen rakastavaiset on ensisijassa kertomus suvun vallasta ja merkityksestä kaupungistuvassa Syyriassa. Tapahtumat liittyvät kahden kristityn mahtisuvun, Šahinien ja Muštaqien vihanpitoon, joka saa alkunsa valtataistelusta pienessä kristityssä kylässä ja ulottuu sieltä Damaskokseen.

Rakkausjuonen viiteteksti on vanha tuttu Romeo ja Julia. Schamin taustaa ja romaanin miljöötä ajatellen on tietysti lisättävä, että Shakespeare sai aiheensa monen mutkan kautta arabialaisesta Majnunin ja Lailan tarinasta.

Lähi-idän ja Euroopan kulttuurihistoria on erottamattomasti kietoutunut yhteen. Faridissa ja Ranassa ei kuitenkaan ole samaa myyttistä hohtoa kuin esikuvissaan, ja heidän tarinansa katoaa aika-ajoin muiden, päälle vyöryvien tapahtumien ja seikkaperäisen yhteiskuntakritiikin peittoon. Raija Nylanderin suomennos tavoittaa alkutekstin sujuvuuden.

Damaskoksen rakastavaisista tuli kotimaassaan bestseller, jonka ääressä saksalaiset ovat viihtyneet. Tosin kirja on saanut kiitosta myös kriitikoilta, ja sille annettiin 2007 arvostettu Nelly Sachs -palkinto.

Osansa kirjan suosiossa on sen aihepiirillä: Lähi-itä on ollut vahvasti esillä taas viime vuosina, ja lukijat ovat kaivanneet näkökulmaa ilman tavanomaisia stereotypioita.

Aivan kokonaan Schamikaan ei tosin selviydy luomatta omia stereotypioitaan. Ei kaikki pyöri Syyriassakaan seksin ja väkivallan ympärillä, kuten kirjan luettuaan voisi jäädä ajattelemaan. Myös tapahtumat toistavat itseään, ja välillä eroottiset ja väkivaltaiset kuvaukset tuntuvat päälle liimatuilta kohtauksilta, joita tekstiin on ripoteltu lukijan mielenkiinnon pitämiseksi vireillä.

Käsissä on silti hyvää viihdettä lukijalle, joka tahtoo uppoutua kunnon lukuromaaniin. Eeppisen lavea kerronta, historiallisten yksityiskohtien virta ja vaiherikkaat ihmiskohtalot sulautuvat kudelmaksi, jonka kuva-aihe paljastuu vasta lopussa.

Sitä ennen lukijan silmien alta on vaeltanut useita sukupolvia, ja Syyrian valtio on muuttanut moneen otteeseen muotoaan. Ja viikonloppu on vierähtänyt lukiessa huomaamatta.

Rafik Schami: Damaskoksen rakastavaiset (Die dunkle Seite der Liebe). Suom. Raija Nylander. Bazar. 892 s. 35 e.

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Romeo+ja+Julia+Syyriassa/HS20090813SI1KU03yhp

Syyria

Posted in March 3rd, 2006
by The Editor

Syyrian arabitasavalta eli Syyria on Lähi-idän valtio. Syyrian naapurimaita ovat Jordania, Palestine, Irak, Libanon ja Turkki.

Syyria matkailumaana

Posted in February 10th, 2006
by The Editor


Syyria lyhyesti:
-Asukasluku: 18,4 miljoonaa
-Pääkaupunki: Damaskos

Syyria: matkustustiedote

Posted in February 10th, 2006
by The Editor

Suomen suurlähetystö
Damaskos

{mosimage} Pilapiirrosten vastaisia mielenosoituksia saattaa edelleen esiintyä pääkaupungissa, mutta viikonlopuksi (9.-12.2.06) suunnitellut mellakat olivat rauhanomaisia.

Copyright Suomi-Syyria Yhdistys, 2005-2010. All Rights Reserved.