Golan mielessämme 17.12.2010

Posted in December 22nd, 2010
by The Editor

Golan mielessämme

Posted in December 15th, 2010
by The Editor

”Golan mielessä” -kulttuuriviikon avajaispuhe

Hyvät naiset ja herrat, arvoisat kuulijat

Suomi-Syyria yhdistys toivottaa teidät tervetulleiksi ”Kuvia Golanilta” -näyttelyn avajaisiin. Tämä näyttely on yksi ”Golan mielessä” -kulttuuriviikon tapahtumista, jotka Suomi-Syyria yhdistys järjestää yhdessä Stoan kanssa. Tämä viikko pitää sisällään erilaisia tapahtumia, joista yksi on tämä, aina kuluvan kuun 17. päivään asti avoinna oleva näyttely. Kulttuuriviikko päättyy taiteilija Wael Tarabiyan pitämään arabiankieliseen luentoon, jossa hän kuvailee ”Miehitetyn Golanin kulttuurin” piirteitä. Tämän jälkeen esitetään kaksi lyhytfilmiä Golanista: dokumentaarinen ”Neljäskymmenestoinen talvi” sekä ”Salma matkalla Damaskokseen”, jonka on ohjannut syyrialainen ohjaaja Ihab Tarabiya. Lopuksi on vielä konsertti, jossa esiintyy syyrialainen taiteilija ja säveltäjä Iyyad Haimur yhdessä Suomessa vaikuttavien artistien kanssa.

Tässä näyttelyssä on valokuvia, jotka esittelevät jokapäiväistä elämää miehitetyllä Golanilla ja sitä kuinka urheasti kansamme siellä vastustaa Israelin miehitystä. Osoitamme syvät kiitokset niille tahoille, joilta olemme saaneet nämä kuvat, ensinnäkin valokuvaaja-toimittaja Atif al-Safdille, toiseksi Fatih al-Mudarrisin taide- ja kulttuurikeskukselle ja kolmanneksi golanilaiselle internetsivustolle ja sen pitäjälle Nabih Owaydatille.

Miehitetyn Golanin kukkulat sijoittuvat Syyrian Arabitasavallan lounaiskulmaan. Alueen pinta-ala on 1860 km2 (neliökilometriä), joka edustaa noin yhtä prosenttia Syyrian pinta-alasta. Viides kesäkuuta vuonna 1967 Israel miehitti noin 67,2 % alueesta, Israelin hallintaan tuli siis 1250 km2. Vaikka Golanin alue onkin pieni Syyrian kokonaispinta-alaan nähden, on kukkula strategisesti äärimmäisen tärkeä Syyrialle ja runsaiden sateiden ansiosta siellä on paljon vettä. Golanin asukasluku on nykyään 500 000 henkeä, joista 20 000 asuu miehitetyllä alueella viidessä kylässä (Majdal Shams, Baqaata, Ayn Qeniya, Mas’ada, al-Ghazar).

Joulukuun 14. vuonna 1981 Israel liitti miehitetyn Golanin kukkulat omaan alueeseensa. Kansainvälinen yhteisö ei hyväksynyt Israelin päätöstä; myös YK:n turvallisuusneuvosto hylkäsi sen päätöksellä nro 497 joulukuun 17. päivänä vuonna 1981. YK:n asiakirjoissa viitataan Golanin alueeseen nimellä “miehitetty Syyrian Golan” ja turvallisuusneuvosto vahvisti päätöksessään, että alueiden haltuun ottaminen väkisin ei ole hyväksyttyä YK:n perusasiakirjan mukaan. Siten Israelin päätös katsottiin kumotuksi, pätemättömäksi ja kansainvälisellä tasolla lain valtaa vailla olevaksi. Israelia vaadittiin miehittävänä valtiona perumaan päätöksensä välittömästi. Hiljattain Israelin Knesset hyväksyi lopullisesti lakiesityksen, joka velvoittaa Tell Avivin hallituksen järjestämään kansanäänestyksen koskien tulevaa vetäytymistä miehitetyltä Golanilta. Me uskomme, että miehitetty Golan on syyrialainen sydämeltään ja sielultaan, ja julistaaksemme jatkuvaa yhteenkuuluvuutta Golanilla asuvaa kansaamme kohtaan ja kannustaaksemme sen urheutta Israelin miehityksen edessä olemme järjestäneet tämän kulttuuriviikon nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Toivomme solidaarisuutemme ja tukemme välittyvän näiden tapahtumien kautta myös miehitetyllä alueella asuvalle kansallemme.

Meidän vieraanamme on tänä iltana syyrialainen taiteilija Wael Tarabiya, joka on Fatih al-Mudarrisin taide- ja kulttuurikeskuksen johtaja Majdal Shamsissa miehitetyn Golanin kukkuloilla. Hän on suorittanut taiteiden maisterin tutkinnon Repinin akatemiassa Pietarissa. Hän on toiminut taideopettajana useissa taideinstituuteissa ja luennoitsijana L:n yliopiston projektissa Haifassa sekä perustanut Taiteiden talon Majdal Shamsiin. Wael Tarabiya on tunnettu syyrialainen taiteilija; sen lisäksi että hän on huomattava kuvanveistäjä, hän myös maalaa. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyjä Majdal Shamsissa, miehitetyn Golanin alueella, Damaskoksessa, Pietarissa, Jerusalemissa ja Ramallahissa. Kiitämme Wael Tarabiyaa siitä, että hän on mukanamme tällä kulttuuriviikolla ja toivotamme hänelle miellyttävää oleskelua Suomessa.

Tämän kulttuuriviikon ovat saaneet aikaan Suomi-Syyria yhdistyksen hallituksen ja lukuisten vapaaehtoisten jäsenten kiinteä yhteistyö ja vaivannäkö, osoitamme heille kaikille lämpimät kiitokset heidän suurenmoisista ponnisteluistaan tämän kulttuuriviikon menestyksekkääksi järjestämiseksi ensimmäisen kerran Suomessa. Toivotamme teille mielenkiintoisia katseluhetkiä ja toivomme näkevämme teidät myös loppujuhlassa tämän kuun 17. päivänä.

Ennen kuin lopetan, haluan vielä esittää syvän henkilökohtaisen kiitokseni ystävälleni Wael Tarabiyalle. Pyysin häntä tuomaan minulle Syyrian lipun, ja hän lähetti minulle lipun miehitetyltä Golanilta. Tuolla lipulla on luonnollisesti syvä symbolinen arvo kotimaani lippuna, mutta lisäksi siihen liittyy muutakin, sillä sitä on kantanut runoilija Yasir Khanjar päästyään pois Israelin vankeudesta. Tämän arvokkaan lahjan ystäväni Wael antoi minulle, ja postin tuotua sen minulle ajattelin häntä suurella rakkaudella ja haikeudella, ja itkin. En uskaltanut ajatella, että hän pääsisi avaamaan tämän näyttelyn, mutta tässä minä nyt pyydän häntä tekemään näin tämän kulttuuriviikon alkajaisiksi. Aloitamme tämän viikon Syyrian lipulla, jota runoilija Yasir Khanjar kantoi päästyään vapauteen Israelin pidätyksestä. Lähetän sen seuraavaksi sinulle ystäväni Wael, jotta voit kantaa sitä Golanin vapautuessa Israelin miehityksestä.

Tervetuloa “Kuvia Golanilta” -näyttelyyn, nostamme shampanja- ja mehumaljat miehityksestä vapaalle Golanille sekä taiteilija Wael Tarabiyalle.

Golan mielessämme

Posted in November 30th, 2010
by The Editor

Golan mielessämme
Golan-aiheinen kulttuuritapahtuma
13.-17.12.2010


Paikka: Kulttuurikeskus Stoa, Turunlinnantie 1, Itäkeskus
Ohjelma Stoan aulassa:
Maanantai 13.12 klo 18:00. Golan-aiheisen valokuvanäyttelyn avajaiset. Vieraana Golanilla vaikuttava taiteilija Wael Tarabieh.
Perjantai: 17.12 klo 18:00 Golanin kulttuuri-ilta
-         Taiteilija Wael Tarabiehin luento aiheesta “Golanilainen kulttuuri”
-         Kaksi lyhyttä dokumenttielokuvaa
-         Syyrialaisen musiikin konsertti
Syyrialainen muusikko ja säveltäjä Iyad Haimour Ranskasta esiintyy Suomessa vaikuttavien muusikkojen kanssa.
Tarjolla teetä, kahvia ja syyrialaisia leivonnaisia.
Vapaa pääsy.
Tervetuloa!
Järjestäjä: Suomi-Syyria Yhdistys ry & Stoa
Lisätietoa: Hussain Elshaikh: 040-7289600

Happy Iid

Posted in November 15th, 2010
by The Editor

SSY Kutsuu

Posted in November 4th, 2010
by The Editor

Kutsu SSY:n jäsenille ja heidän ystävilleen
Suomi-Syyria yhdistyksellä on ilo ja kunnia saada vieraaksi sekä kutsua Sinut Subhi Hadidin, Pariisissa vaikuttavan syyrialaisen kirjailijan, tutkijan ja kriitikon tervetuliaistilaisuuteen.
Tilaisuudessa kuullaan Hadidin lyhyt puheenvuoro, jonka lisäksi syyrialainen taiteilija ja runoilija Mustafa Alyasin kertoo Länsimäen tiloissa parhaillaan olevan taidenäyttelyn teoksista, joita ovat tehneet hänen lisäkseen muut maahanmuuttajataustaiset taiteilijat.
Illan ohjelmatarjontaan kuuluvat myös Deanin audiovisuaalinen kuvakimara SSY:n kesällä järjestämistä aktiviteeteista sekä elävää oud-musiikkia.
Tarjolla teetä, kahvia ja virvokkeita sekä syyrialaisia leivonnaisia.
Tervetuloa!

Aika: Tiistai 9.11.2010 klo 19.
Paikka: Länsimäen toimintakeskus,
Kilpakuja 1,
01280 Vantaa

SSY:n syysohjelma

Posted in October 10th, 2010
by The Editor

Keskiviikko 20.10. klo 18:00 -21.00
Syyrialaisen artistin Moustafa Al Yassinin johdolla toimivan maahanmuuttajataiteilijaryhmän näyttelyn avajaiset. Tarjolla virvokkeita ja pikkupurtavaa.
Paikka: Länsimäen toimintakeskus, Kilpakuja 1

Tiistai 9.11. klo 19:00-22:00
Tervetulotilaisuus syyrialaisen kirjailijan ja toimittaja Subhi Hadidin Suomen vierailun kunniaksi sekä em. taidenäyttelyn päättäjäiset. Musiikkia, pikkupurtavaa ja leivonnaisia tarjolla.
Paikka: Länsimäen toimintakeskus, Kilpakuja 1

Keskiviikko 10.11. klo 18:00
Kirjallisuusaiheinen ilta. Tarjolla kahvia, teetä ja virvokkeita. Subhi Hadidin luento: Kirjallisuuden rooli kulttuurien välisessä kanssakäymisessä.
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa, Mikonkatu 17

Maanantai-perjantai 13.-17.12.
Golan-mielissämme teemaviikko. Valokuvanäyttely, luento, dokumenttielokuva ja konsertti.
Paikka: Stoa, Turunlinnantie 1

Maanantai 13.12. klo 18:00
Golanilla asuvien ihmisten arkielämästä kertova valokuvanäyttely. Merkittävä syyrialainen taitelija, Wael Tarabieh tulee esittelemään töitään ja kertomaan niistä. Tilaisuudessa tarjolla kahvia, teetä ja virvokkeita.
Paikka: Stoan aula

Perjantai 17.12. klo 17:00
Golan- kulttuuri-ilta. Wael Tarabiehin luento ja dokumenttielokuvan esittäminen. Konsertti, jossa Ranskasta saapuva syyrialainen artisti (oudin, neyn ja qanunin soittaja) Iyad Haimour esittää paikallisten muusikkojen kanssa perinteistä syyrialaista musiikkia. Tilaisuudessa tarjoillaan kahvia, teetä, virvokkeita ja leivonnaisia.
Paikka: Stoa, Turunlinnantie 1

Kaikki edellä mainitut tilaisuudet ovat ilmaisia.

Sääntömääräinen syyskokouksemme pidetään sunnuntaina 28.11.2010 klo 17:00 Länsimäessä. Tervetuloa!

Tiedoksi vielä, että lokakuussa on kaksi ilmaista arabialaisen musiikin konserttia.
Torstai 14.10.2010 klo 17:30 Malmitalo. Osoite: Ala-Malmin tori 1
Sunnuntai 24.10.2010 klo 16:00 Vantaan konserttitalo Martinuksessa. Konsertti on YK:n päivän kunniaksi ja siellä esiintyy suomalaisten lasten kuoro sekä Metropoli-orkesteri, jotka soittavat ja laulavat arabialaista musiikkia. Osoite: Martinlaaksontie 36, 01620 Vantaa

Aid Mubarak

Posted in September 9th, 2010
by The Editor

Ramadan Mubarak

Posted in August 12th, 2010
by The Editor

Copyright Suomi-Syyria Yhdistys, 2005-2010. All Rights Reserved.